CULTUREEL CENTRUM VAN ORZINUOVI
1999 | Orzinuovi (Brescia, Italia)
ARQUITECTO_ALICANTE_ARQUITECTO_ALICANTE_00001_WEB_F1_1000-300_OOG

We zijn in het gebied van het historische evenement van de stad Orzionuovi, die meerdere belangrijke historische achtergronden heeft, waaronder een herhaalde aanwezigheid van militaire architectuur, welke grotendeels verantwoordelijk is voor de stedelijke eigenaardigheden. Er rest echter maar een deel van de historische nalatenschap. Het interventie gebied is gesloten en het ongestructureerde terrein is niet toegankelijk voor de stad, en behoort tot de historische structuur van het militaire karakter waarvan vandaag de dag helaas geen overblijfselen zijn. Om deze reden is het een plaats waar geschiedenis functioneert als herinnering, niet als een aanwezigheid.

Het voorgestelde project heeft twee doelstellingen, de eerste is dat de actie een juiste integratie van het gebied in de stedelijke structuur zou moeten toelaten, en de andere is om het in positie te brengen ten aanzien van het debat tussen instandhouding en innovatie, of in andere woorden, om consistent te blijven werken met onze geschiedenis zonder de eigentijdsheid op te offeren, wat uiteindelijk de basisprincipe is.

ARQUITECTO_ALICANTE_00001_WEB_P1_1000-600
ARQUITECTO_ALICANTE_00001_WEB_P3_3000-600

In deze zin is een interventie voorgesteld, die ligt in de intieme relatie tussen geschiedenis en identiteit, het besef dat wie we zijn afhankelijk is van wat we herinneren, en dat is waarom dit project de dialectische relatie tussen aanwezigheid en geschiedenis, wetenschap en geheugen benut en verkent.

Deze veronderstelling vertaalt zich in een project dat probeert een oefening in zelfreflectie op het accumulatieproces met betrekking tot geschiedenis te bewerkstelligen, en een formele analogie te ontwikkelen tussen deze tijdelijke stratigrafie en “wortels” of ankers die alle bewuste realiteit van geschiedenis zou moeten hebben in relatie tot de plaats en het geheugen, die op metaforische wijze de rol van de geschiedenis meer accentueert dan de geschiedenis zelf doet.

ARQUITECTO_ALICANTE_00001_WEB_F2_1000-300_OOG
ARQUITECTO_ALICANTE_00001_WEB_F3-2_1000-300_OOG

De voorgestelde oplossing bestaat uit een hoekstuk dat het hierboven genoemde verkeersknooppunt markeert en definieert, en ook een stedelijke ruimte verkleint waarin de topografie de protagonist is, en geheel bedoeld is om een plaats te definiëren, een gekwalificeerd grondgebied, exclusief gecreëerd als wetenschap van de locatie, het programma en het licht. Dit stuk kan worden geïnterpreteerd als een vondst van een muurfragment, gerelateerd aan de plaats, die de afgebakende en afgesloten ruimte vrijlaat, en dat doordat de geometrie aan de ene hand: de passieve kolonisatie van een voetgangersstroom naar het interieur mogelijk maakt, en hierdoor revitaliseert, en ten tweede; een architecturale promenade op het uitkijk dek naar een opzettelijk donker en deprimerende plaza waar zich de toegang hiertoe bevind.

Hierdoor stelt het project een analogie voor tussen het geheugenproces (van onwetenheid naar wetenschap) en de reis (van diepte en somberheid naar licht en helderheid). Het gebouw en het beheer van de topografie symboliseert dus de geschiedenis, de moeilijkheid om deze te bereiken, en de dramatische schaduw die over de toegang hiervan is gegoten,  die op poëtische wijze herinnert aan de constante en onontkoombare aanwezigheid.

El proyecto plantea pues, una analogía entre el proceso del recuerdo (de la ignorancia al conocimiento) y el recorrido (de la profundidad y la penumbra, a la luz y la claridad). De este modo, el edificio y el tratamiento de la topografía simbolizan la historia, la dificultad para llegar a su acceso la ensalzan y su dramática sombra arrojada sobre su acceso, recuerda poéticamente su constante e inevitable presencia.

ARQUITECTO_ALICANTE_00001_WEB_F4_1000-300_OOG

Departement: Architectuurdiensten

Titel: Cultureel Centrum van Orzinuovi

Locatie: Orzinuovi, Brescia (Italia)

Datum: 2000

Oppervlakte: 1.350 m2

Budget: 877.500 euros

Klant: Comune di Orzinuovi

Type: Architectuurwedstrijd

Status: Ontwerp | Speciale Prijs

 

Project Architecten: Matteo Rossetti + José Antonio Cantó Hidalgo

 

Project gepubliceerd in de catalogus “Concorso di idee per studenti di Universitá di Architettura Europee, Comuni di Orzinuovi 2001”

MAPS_GMAS