DIENSTGEBOUW VAN DE SPORTHAVEN VAN DENIA
2004-2007 | Denia (Alicante)
ARQUITECTO_DENIA_04009_WEB_F1-01_1000-72_OOG

De competitie die is bijeengeroepen door de Regering van de Valenciaanse Gemeenschap voor de toekenning van beheerdiensten voor de jachthaven van de Poort van Denia, betreft een Management en Klantenservice gebouw die gekenmerkt dient te worden door een permeabiliteit, dat wil zeggen, niet een obstakel dient te zijn tussen de stad Denia en de zee.

Een houten oppervlak rust op de grond en een snede en een plooi generen een kader, die de twee landschappen  waarop uitgekeken wordt benadrukt: de stad gekroond door het kasteel en de jachthaven, de open zee en de horizon.

Onder het latei is het gehuisvest in een gesloten gebied, waar de voornaamste functies van het gebouw gevestigd zijn, een open gebied, een verlening van het restaurant en café aan de buitenkant. Deze simpele formele afhandeling introduceert de minst mogelijke visuele inbreuk, en geeft hiernaast een nieuw, genuanceerd uitzicht op de gevel van de stad aan de zeekant op een manier dat duidelijk verwijst naar de maritieme activiteiten die hier plaatsvinden.

ARQUITECTO_DENIA_04009_WEB_F6-01_1000-72_OOG
ARQUITECTO_DENIA_04009_WEB_F8-01_1000-72_OOG
ARQUITECTO_DENIA_04009_WEB_F7-01_1000-72_OOG
ARQUITECTO_DENIA_04009_WEB_F4-01_1000-300_OOG
ARQUITECTO_DENIA_04009_WEB_F5-01_1000-72_OOG
ARQUITECTO_DENIA_04009_WEB_F9-01_1000-72_OOG

De voorwaarden zijn uitgezet in het rechthoekige, gelijkvloerse gebouw binnen de gedeelde overkapping. Ze bevatten de volgende gebieden:

  • Administratie, Scheepvaartcontrole en Havenmeester kantoor
  • Klantenservice en faciliteiten
  • Bemanningsdiensten en faciliteiten
  • Restaurant en lounge gedeelte
ARQUITECTO_DENIA_04009_WEB_P1_9000-600
ARQUITECTO_DENIA_04009_WEB_P2_5000-600
ARQUITECTO_DENIA_04009_WEB_P3_9500-600

De consigne wordt kruiselings uiteengezet in twee zones: een zone aan de buitenzijde voor het restaurant/cafetaria terras en een overdekt gesloten zone voor andere benodigdheden. In de lengterichting is deze ook verdeeld in twee zones: een service zone (faciliteiten en service voor klanten en bemanningsleden), voorzien van een solide, witte wand naar de parkeerplaats toe, een zone beschikbaar voor openbare gelegenheden (restaurant en lounge gedeelte, administratie, scheepvaartcontrole en kantoor van de havenmeester), geheel transparant en open naar de stad en de jachthaven.

ARQUITECTO_DENIA_04009_WEB_F2-02_1000-300_OOG

Ter samenvatting, onder dezelfde behuizing is het mogelijk om alle activiteiten van het gebouw samen te brengen, en daarnaast een gekwalificeerde plaats te bieden waar men kan zien en worden gezien zonder de moderne taal op te geven die tegelijkertijd respectvol is naar de omgeving toe.

ARQUITECTO_DENIA_04009_WEB_F3-01_1000-300_OOG

Departement: Architectuurdiensten

Titel: Dienstgebouw van de Sporthaven van Denia

Locatie: Denia, Alicante

Datum: 2004-2007

Oppervlakte: 295,20 m2

Budget: 531.995,45 €

Klant: LICUAS SA

Type: Architectuurwedstrijd

Status: Compleet | 1º Prijs

 

Project Architecten: Carmen Pérez Molpeces + José Antonio Cantó Hidalgo

 

 

Werk is opgenomen in de 2006-2007 Architecture Exhibition | Territoriale College van Architecten van Alicante | Alicante 2008

ViA werk gepubliceerd in Architectuur | Recente architectuur Alicante ARA.07 | ISSN 1888-3702 Spanje

MAPS_GMAS