GEBOUW 32 WONINGEN
2006-2014 | El Campello (Alicante)
ARQUITECTO_ALICANTE_06017_WEB_F1-05_1000-72_OOG

De ontvangen commissie bestond uit het updaten van en aanpassen aan de nieuwe marktbehoeften, een project van een flatgebouw met 24 flats die oorspronkelijk behoorde tot een wooncomplex, waarvan maar 95 van de 119 woningen werden doorgevoerd. Na 8 jaar werken en talloze veranderingen, kwam er eindelijk een gebouw tot stand met 32 woningen, voorzien van parkeerplekken, opslagruimten, commerciële ruimten en een zwembad. Het begon met een reeds bestaand plan, die onderworpen werd aan een legio obstakels van juridische, reglementaire en economische aard, wat de vrijheid van handelen enorm beperkte.

De voorgestelde oplossing is een lineair gebouw dat zich uitstrekt om te reageren met de hellingshoek van de ruimte en dat een erg eenvoudige en makkelijk te lezen organisatiestructuur heeft. In de lengte dient een stopcontact voor commerciële ruimten bedoeld om een lichtgevende behuizing te ondersteunen voor de woningen die erboven gevestigd zijn. Deze verkanting was het volumetrische voorstel voor het behouden van de ontwikkelingspotentie en de invoering van de route die is opgelegd door de stadsplanning die de originele volume van het gebouw uitputte. De overgang tussen de twee ruimten is bewerkstelligd door grote hangende balken, die oorspronkelijk op de gevel waren aangebracht. Deze balken liggen tussen bakstenen van beide kanten, bestemd om de aangenomen structurele oplossing een expressieve en plastic waarde te geven. Met betrekking tot de grondindeling biedt het gebouw een cartesiaanse gevel op het noorden, waar de hoofdweg gevestigd is en ook de dienstruimten en secundaire slaapkamers. De regelmaat van de gevel wordt onderbroken door twee grote scheuren die de volume fragmenteren, voor de introductie van een verrijkende interpretatie. Op het zuiden wordt de inhoud aangevuld met grote lineaire terrassen, geleid door hallen en de hoofdslaapkamers, en geeft een mooie verre uitzicht van de zee, het zwembad en de omringende vegetatie.

ARQUITECTO_ALICANTE_06017_WEB_P4_6000-600
ARQUITECTO_ALICANTE_06017_WEB_P3_5000-600
ARQUITECTO ALICANTE_06017_WEB_F2-05_1000-72_OOG

Departement: Architectuurdiensten

Titel: Gebouw 32 Woningen

Locatie: El Campello, Alicante

Datum: 2006-2014

Oppervlakte: 5.110,75 m2

Budget: 2.110.725,25 euros

Klant: NG Viviendas SL

Type: Commissie

Status: Compleet

 

Project Architecten: Alejandro Ybarra Huesa + José Antonio Cantó Hidalgo

MAPS_GMAS