INTEGRALE RENOVATIE VEN EEN EENGEZINSWONING-HUIS MR
2014 | El Altet (Alicante)
ARQUITECTO_ALICANTE_14010_WEB_F1-15_1000-300_OOG

De opdracht die wij gekregen hebben behelst de volledige renovatie van een eengezinswoning met het omliggende stuk grond. Deze woning dateert van de jaren zestig en is een goed voorbeeld van de architectuur uit die tijd, hoewel in de huidige staat finaal een deel van de waarde verloren is gegaan omwille van gebrek aan onderhoud en diverse interventies. Het gaat om een herindeling van de woning volgens de vereisten opgelegd door de klant, waaronder een afzonderlijke gelijkvloerse gastenpaviljoen en een passende en optimale tuinaanleg met zwembad met maximale benutting van de mogelijkheden ervan.

ARQUITECTO_ALICANTE_14010_WEB_S1_1000-600_OOG

Onze interventie stelt een ruimtelijke herindeling voor, zodat de eigenlijke leefruimte op de eerste verdieping komt, een gelijkvloerse gastenpaviljoen ontstaat, en uiteindelijk een overdekte ontmoetings- en ontspanningsruimte gecreëerd wordt.

De hele woning wordt afgeschermd langs de noordzijde en onttrokken aan het zicht van de naburige woningen, maar is open naar het zuiden en het landschap. Aan de noordflank bevindt zich de hoofdverkeersas, een rechte trap langs de buitengevel die alle plaatsen verbindt die normaal door de bewoners gebruikt worden; parking en toegang tot de gelijkvloerse verdieping, toegang tot de hoofverblijfruimte op de eerste verdieping en toegang tot de terras op de verdieping van het dak. En dit allemaal met fysische en visuele afzondering ten opzichte van de mogelijke aanwezigen in het gastenpaviljoen.

Wat de inrichting van de buitenruimte betreft, alle elementen die wij als vreemd of onaangepast aanvoelen worden verwijderd, ons beperkend tot het opruimen van de oorspronkelijke ruimte. Hiervoor worden de gevels gelijkmatig behandeld met een vlakke kalklaag, wat op zijn beurt het geheel aanprijst en de plastische kwaliteiten van het gebouw op waarde stelt. Tenslotte worden zones met beplanting en wandelwegen aangelegd in functie van de blootstelling aan de zon en van het nieuw programma met behoud van het huidig loofrijk met bomen.

ARQUITECTO_ALICANTE_14010_WEB_P2_1000-600
ARQUITECTO_ALICANTE_14010_WEB_P3_1000-600

Departement: Architectuurdiensten

Título: Integrale renovatie ven een eeengezinswoning-Huis MR

Locatie: El Altet, Alicante

Datum: 2014

Oppervlakte: 164,67 m2

Budget: 78.500 euros

Klant: Privaat

Type: Commissie

Status: Ontwerp

 

Project Architect: José Antonio Cantó Hidalgo

MAPS_GMAS