REGULATOIRE RAAD VAN DE BERSCHERMDE OORSPRONGSBENAMING ALICANTE
2003 | Alicante
ARQUITECTO_ALTEA_03005_WEB_F1-04_1000-300_OOG

De voorgestelde oplossing dient meerdere factoren: de wetgeving inzake grondgebied van het speciale plan van de Oude Stad van Alicante, de verkleinde afmeting van de zonnecentrale, de noodzaak om de overblijfselen van een stenen basis van een bestaand gebouw te nemen, en de noodzakelijke verplichting om een overeenstemming te bereiken op huiselijke schaal van de omringende gebouwen en de openbare en representatieve schaal die wordt vereist door het bouw, en tenslotte om het gebouw een uniek karakter te geven, volgens de gebruiken en symbolische representatie van het hoofdkantoor van de  Reglementeringsraad voor de Beschermde Oorsprongsbenaming.

Onder het bovenstaande is de voorgestelde oplossing gematerialiseerd in de creatie van een nieuw gebouw dat compact en strak is, in de stijl van een cassette, waarin de beschermde en gereguleerde assets zijn gewaardeerd, en met dit idee als doel worden de waarden die nodig zijn voor deze planning, zoals formele richtlijnen en criteria voor de samenstelling toegevoegd.

ARQUITECTO_ALTEA_03004_WEB_P1-01_5000-600

Het voorgestelde gebouw is 5 verdiepingen boven de grond gevestigd, met een verticale organisatie die een transitie in lengte teweeg brengt voor de ruimten van het publieke karakter naar de ruimten van het privé en administratieve karakter.

Het gebouw is in de lengte georganiseerd, op basis van de reeds bestaande stenen fundering, die is hersteld en gerestaureerd, en op respectvolle wijze is geïntegreerd in de hele uitvoering. Op deze basis, die PECA verplicht te handhaven, zijn de eerste twee verdiepingen gevestigd die de grootste relatie tot het openbare leven hebben (bezoekingen, exhibities, conferenties, etc.). De resterende drie verdiepingen zijn ontwikkeld op deze basis, en vormen een globale, compacte en strakke volume in borstmodus, bedoeld om een resonerend en hevig imago te geven die overeenkomt met de architectuur waarin de uitvoering is opgesteld, maar geherinterpreteerd vanuit de eigentijdsheid. Op deze verdiepingen zijn ruimten voor administratie, werkplek en richting gebruik geplaatst.

Er is vooral aandacht besteed aan de relatie tussen het werk van de nieuwe installatie en het reeds bestaande werk, en probeert de twee stijlen te allen tijde zowel volledig op elkaar af te stemmen als op de omgeving.

Met betrekking tot de binnenruimten is er een benedenverdieping, een ruimte waar de passende schaal van het gebouw is gehanteerd. Hierin ligt een relationeel foyer die de toeschouwer in staat stelt om zich bewust te zijn van waar hij of zij zich bevindt, en verstrekt ook snel en toereikend informatie over de ruimten die in het gebouw bestaan. Hiertoe is de trap bruikbaar als verticale grenspaal en als een constant referentiepunt voor de binnen- en buitenkant va het gebouw functioneert het als een fakkel door het licht vanuit het zuiden te introduceren naar de hele sectie van het gebouw en belicht alle vlakken van de distributie en ratio hiervan. Het gebouw is daarom ontworpen als borstkas aan de buitenkant en als een glazen kas aan de binnenkant, waar het zachte licht door allerlei glasachtige behuizingen het concept van wijn beoogt te suggereren.

ARQUITECTO_ALTEA_03004_WEB_P2-11_3000-600
ARQUITECTO_ALTEA_03004_WEB_P2-22_3000-600
ARQUITECTO_ALTEA_03004_WEB_P2-33_3000-600

Departement: Architectuurdiensten

Titel: Regulatoire raad van de berschermde oorsprongsbenaming Alicante

Locatie: Alicante

Datum: 2003

Oppervlakte: 1.264,50 m2

Budget: 870.275 euros

Klant: Consejería de Agricultura, Pesca y Alimentación. Comunidad Valenciana

Type: Commissie

Status: Compleet

 

Project Architecten: Consuelo Argüelles Álvarez + José Antonio Cantó Hidalgo 

MAPS_GMAS