SOCIAAL CENTRUM VAN NOVIERCAS
2016 | Noviercas (Soria)
ARQUITECTO_ALICANTE_16003_WEB_F1-02_1000-72_OOG

We zijn in aanraking met een bestaand gebouw wat bestemd is om een sociaal centrum te worden, dat niet voldoet aan de huidige behoeften van de gemeente. Het nieuwe noodwendigheden programma, een bar-cafetaria, een multifunctionele ruimte en de aanverwante diensten impliceren een complete interne herdistributie. Tegelijkertijd is de staat hiervan slecht en om de bouwsysteem en faciliteiten te actualiseren zou de vernieuwing van materialen elementen van het gebouw betekenen, dus was besloten om het bestaande gebouw af te breken en een nieuwe hiervoor in de plaats op te stellen. De stedelijke ruimte waar het gebouw is gevestigd is vastgesteld in een klein afgelegen voetgangersgebied, naast het centrum van de stad en in verbinding met de Calle Mayor en hier doorheen, met haar stedelijke herkenningspunten. Het gebouw beslaat dus een bevoorrechte positie voor het observeren en om geobserveerd te worden.

ARQUITECTO_ALICANTE_16003_WEB_S1_1000-300
ARQUITECTO_ALICANTE_16003_WEB_S2_1000-300

De ingreep streeft ernaar om een gebouw te creëren dat de relatie met het buitengebied optimaliseert, en waarde toekent aan de stedelijke ruimte dat het Moreno Navarrete plein representeert, en een referentie wordt, niet alleen voor de inwoners van Noviercas, maar iedereen die de stad doorkruist naar de La Marta straat. Kortom, ons voornaamste doel is dat het gebouw met de voorgestelde behandeling voor de geassocieerde buitenruimte een representatieve mijlpaal wordt in lijn met de openbare ruimte, zonder hiervoor enig moderniteit op te offeren. Hiernaast stellen we een veelzijdig gebouw voor dat zich flexibel kan aanpassen voor de verschillende activiteiten die een gebouw van dit kaliber vaak huisvest; van kleine culturele evenementen tot allerlei soorten ontmoetingen. Tenslotte hopen we dat het nieuwe gebouw een voorbeeld van de beste functies van comfort, functionaliteit en economie wordt, en dat het gebouwd kan worden met economische solvabiliteit en beveiliging dankzij een betaalbaar bouwsysteem en gemakkelijke uitvoering.

ARQUITECTO_ALICANTE_16003_WEB_F2-01_1000-72_OOG

Het voorstel volgt de sporen van het bestaande gebouw, dat wil zeggen, bestaat ook uit een gebouw in “L”-vorm, hoewel in dit geval de toegang en voornaamste gebruiken van het gebouw gelegen zijn in de buitenste ruimte van dit figuur, waar ze voordeel kunnen nemen van de zon die vanuit de zuidelijke en oostelijke richting binnenkomt. Zo wordt een effectieve organisatie gerealiseerd dat bezoekersstromen toestaat naar de zonnige ruimtes van het plaza rond het gebouw, en de schaduwzijden degradeert naar de stroom van het service- of onderhoudsbeheer personeel.

Deze voorziening reflecteert zichzelf dus in de openingen van de gevels, die als grote cyclopische ogen fungeren in de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw, en de uitzichten omkaderen van het plein en naar de hoofdstraat in het geval van de multifunctionele ruimte of uitkijkt op de La Marta straat vanuit de bar-cafetaria, en het interieur leefgebied bewust warmte en extrovertie laat uitstralen om de voetgangers naar zichzelf aan te trekken. Aan de andere kant, zijn de gevels die toebehoren tot de serviceruimten voorzien van openingen met een coplanair frame om zo een geheel te vormen en de activiteit verbergt dat hierachter plaatsvindt.

ARQUITECTO_ALICANTE_16003_WEB_F3-06_1000-72_OOG

Wat betreft de organisatie van de openbare ruimten, de bar-cafetaria en de multifunctionele ruimte, zijn deze respectievelijk gelegen aan de zonnige kanten van de “L”-armen, toegankelijk via de toegangshal die hiervan gescheiden is door schuifdeuren die toestaan om in beide ruimten te worden geïntegreerd of zelfs alle ruimten in eenzelfde ruimte om te vormen, waardoor het mogelijk is voor het gebouw om evenementen van variërende omvang onder te brengen. Deze flexibiliteit wordt ook gereflecteerd in de koffiebar die onafhankelijk kan opereren van de rest van de gebouw, wat middelen bespaart voor de ingreep.

Als laatste de regeling die is uiteengezet voor de buitenruimte geassocieerd met het gebouw. Een ingreep waarbij architecturale barrières moeten worden weggelaten die zijn betrokken bij plotselinge veranderingen in bestaande niveaus van de bestrating met dezelfde bestaande geplaveide structuren over het plaza. Ook zijn bestaande bomen over de oostelijke flank verspreid om een onbebouwd gebied tussen het plein en het gebouw af te bakenen, die aan de zuidelijke flank gesloten is door een muur dat als borstwering dient bij de afdaling van La Marta straat en dat de klimmende vegetatie ondersteunt dat geplant is in de lineaire plantenbak dat aan het begin van deze wand verbonden is. Op deze manier wordt een simpele en overzichtelijke stedelijke ruimte bewerkstelligd dat in symbiose leeft met het gebouw.

ARQUITECTO_ALICANTE_16003_WEB_P1_1000-600
ARQUITECTO_ALICANTE_16003_WEB_P2_1000-600

Met betrekking tot de constructie en materiële definitie, is een gebouw geprojecteerd dat de esthetische omtrek van de stedelijke normen en waarden van traditionele architectuur respecteert. Bewijs hiervan is het gebruik van dragende wanden en ondersteunende structuur, hout als een karakteristiek element in de resolutie van het houtwerk binnen en buiten en als kwalificerende element van de edele ruimten, en de nadruk op het dak van het gebouw als een iconisch en representatief element. Het voorstel ziet echter niet af van moderniteit, en hoewel het de bovengenoemde waarden respecteert, stelt het hierbij een nieuwe logica voor dat traditionele elementen gebruikt voor haar uitdrukkingskracht. Betreffende het gebruik van milieutechnische ontwerpcriteria, heeft het voorstel een thermische envelop dat het energieverbruik van het gebouw aanzienlijk verminderd en de bepaalde voorwaarden voor temperatuur en luchtvochtigheid te allen tijde bewaart. Bovendien is het gebouw voorzien van het meest efficiënte, spaarzame en schone verwarmingssysteem die er bestaat, vloerverwarming, aangevuld met een airconditioningssysteem (ventilatie + koude + warmte) dat voordeel haalt uit de natuurlijke cycli van convectie die geschieden door de geometrie van het gebouwdeel om de uitvoering hiervan te bevorderen. Het voorstel is om gebruik te maken va de energie-efficiëntie van zowel traditionele conditionerende systemen als de huidige.

ARQUITECTO_ALICANTE_16003_WEB_P3_1000-600

Departement: Architectuurdiensten

Titel: Sociaal Centrum van Noviercas

Locatie: Noviercas, Soria

Datum: 2016

Oppervlakte: 328,49 m2

Budget: 255.081,84  euros

Klant: Gemeentehuis van Noviercas

Type: Architectuurwedstrijd

Status: Ontwerp

 

Project Architect: José Antonio Cantó Hidalgo

MAPS_GMAS