CULTUREEL CENTRUM EN ISLAMISTISCH KERHOF VAN ALICANTE
2007 | Alicante
ARQUITECTO ALICANTE_07008_WEB_F2-01_1000-300_OOG

De aanvankelijke opdracht was om een gebouw te ontwerpen dat een cultureel centrum voor de Islamitische gemeenschap zou organiseren, met de voorstelling dat deze volgens een modulaire logica zou worden gestructureerd, en hierdoor geschikt zou zijn om in reeksen te worden gereproduceerd, mochten andere Islamitische gemeenschappen in Spanje dit verzoeken. Dit voorstel voor Alicante zou dus het proefproject worden voor een landelijke productie, met de uitzondering van een begraafplaats en een hiermee verbonden uitvaartcentrum die aan de aanvankelijke opdracht werden toegevoegd. Het voorgestelde ensemble bestaat uit twee gebouwen en de begraafplaats, die is ontwerpen in de vorm van een lineaire tuin. De gebouwen, het Islamitisch Culturele Centrum (ICC) en het Gebouw voor Uitvaartgebruik (UF) zijn zo opgesteld dat ze naar elkaar gericht zijn en door een openbare ruimte gescheiden worden, een parkeerplaats met een compacte palmentuin die als filter dient tussen de twee gebouwen.

ARQUITECTO ALICANTE_07008_WEB_F4-01_1000-300_OOG

Naast deze set ligt de begraafplaats, een rechthoekige reeks graven die zijn georiënteerd op de Mecca en oranje bomen, gescheiden door een muur en een lineaire palmboom, die groter in formaat zijn dan de rest van het geheel. Een belangrijk onderdeel van het gebouw, wat veel voor komt bij elke mogelijke locatie, is de verhouding met de lucht die is ontstaan als een universeel element, hetzij door terrassen of dakramen van verschillende soorten en maten. In deze zin spreekt het beperkte aantal holtes buiten het gebouw van een verlangen om een veilige haven van milieuomstandigheden te zijn, wat een constante interieur omgeving creëert met de voorgestelde activiteiten.

Met betrekking tot het voorstel voor het Islamitisch Culture Centrum, deze is bedacht volgens de criteria van functionaliteit, modulariteit, flexibiliteit en aanpasbaarheid naar verschillende locaties, en wordt verholpen door modulaire, geprefabriceerde en droge bouwsystemen. De onontkoombare referentie aan Islamitische architectuur is geproduceerd door te verwijzen naar invarianten, zowel formeel als organisatorisch, die hier geherinterpreteerd zijn om te passen bij de praktische en constructieve logica die het centrum vereist.

ARQUITECTO ALICANTE_07008_WEB_F6-01_1000-300_OOG

ARQUITECTO ALICANTE_07008_WEB_F5-01_1000-300_OOG

Flexibiliteit is van essentieel belang in de CCI, rekening houdend met de diverse gebruiken die het centrum kan onderbrengen en de mogelijke evolutie van toekomstige belangen. Twee belangrijke onderdelen zijn gedefinieerd: die voor religieus gebruik (moskee) en voor die seculier gebruik (andere activiteiten), welke met elkaar verbonden zijn maar gescheiden door een grote binnenplaats. Toegang tot het gebouw is mogelijk door een van de uiteinden en langs dit traject wordt een geleidelijke overgang gemaakt van de openbare ruimte naar het private deel, van het aardse naar het transcendente, waar de delen voor administratieve, commerciële, recreatieve en onderzoek gebruik gevonden kunnen worden. De gebedszaal is gesitueerd aan het einde van dit pad en behoort te worden verstaan als het hoogtepunt.

Eenmaal de binnenplaats voorbijgestreefd, kunnen de gelovigen, op geslacht gescheiden, terecht bij de bijbehorende  ruimten voor schoeisel en wassingen, en daarna verdergaan naar de gebedszaal. Deze ruimte wordt overheerst door een sheddak dat lijkt te zweven boven de kamer, dankzij de natuurlijke en zachte belichting van een reeks lichtkoepels geïnspireerd door de geometrie van de arabesken, wat de spiritualiteit van deze ruimte weerspiegelt.

ARQUITECTO ALICANTE_07008_WEB_F3-02_1000-600_OOG
ARQUITECTO ALICANTE_07008_WEB_F3-03_1000-600_OOG
ARQUITECTO_ALICANTE_07008_WEB_F7-05_1000-600_OOG

Departement: Architectuurdiensten

Titel: Cultureel Centrum en Islamistisch Kerhof van Alicante

Locatie: Alicante

Datum: 2007

Oppervlakte: 3.005,49 m2

Budget: 2.652.668,11 euros

Klant: Spain Viva Gestión Urbanística SL

Type: Commissie

Status: Ontwerp

 

Project Architect: José Antonio Cantó Hidalgo

MAPS_GMAS