KERKTOREN VOOR DE KERK VAN MURLA
2005 | Murla (Alicante)
ARQUITECTO_ALTEA_05012_WEB_F1-01_1000-300_OOG

De vereiste acties door het wedstrijdreglement zijn de volgende drie: de creatie van een nieuwe klokkentoren, restauratie van de gevels van het kerkfort van Murla en als laatste, de inrichting van de stedelijke ruimte tussen de twee mijlpalen.

De klokkentoren wordt behandeld met een “pratende muur” van gewapend beton dat in zichzelf vouwt. Een “platte container” die het gewenste programma hiervoor beschikbaar stelt, een kleine opslagruimte, een toilet op de begane grond, en het klokkenorgaan bij de kroning. Het voorstel tracht door de gebruikte geometrie een soort van geanimeerd element op te wekken om het visuele herkenningspunt karakter te vergroten, naast het teruggeven van de logische rol van de klokkentoren in het burgerlijke leven van de stad. Een mozaïek van grote openingen dat in de gevel uitloopt, zet de dubbele missie voort om een “geanimeerde” aanwezigheid aan de toren te geven, en tegelijkertijd een bepaalde relatie vast te stellen tot het openingstype dat behoort tot de militaire architectuur van de kerk.

De klokken zijn gelegen in een canonieke vorm, dat wil zeggen, in een polygonale ruimte overdekt met een akoestisch gewelf, waar “de grootheid” beschikbaar is gericht naar de “Mitjana” en naar de voorkant van de kerk, en de kleinsten volgens de canons, op een grotere hoogte met betrekking tot de grootsten.

ARQUITECTO_ALTEA_05012_WEB_P1_1000-600
ARQUITECTO_ALTEA_05012_WEB_P2_1000-600

Ten aanzien van de restoratie van de kerkgevels, wordt voorgesteld om alle ongepaste elementen (die de openingen, toegevoegde ornamenten, etc. bedekken) te elimineren om de oorspronkelijke wandelementen te waarderen. In deze redenering, en als resultaat van de geplande afbraak van de kapel voor de communie die momenteel verbonden is met de kerk, wordt de opening van een uitlopende holte voorgesteld, uitgevoerd volgens dezelfde logica van de klokkentoren. Een opening die de dikke wanden van de kerk doordringt, die uitdrukkelijk het oostelijke licht opzoekt om het altaar van de kerk te belichten.

Als laatste is de indeling van de openbare ruimte gespecificeerd in een plattegrond ontworpen dat dezelfde logica volgt als de klokkentoren, een levendig element dat de voetgangersstroom kanaliseert en benadrukt, terwijl het fuseert met de verticale muren die de borstwering naar Calle San José representeren, om te versmallen in een gebied met een blijvend karakter tussen de twee gebouwen.

ARQUITECTO_ALTEA_05012_WEB_F2-01_1000-300_OOG

Departement: Architectuurdiensten

Título: Kerktoren voor de Kerk van Murla

Locatie: Murla, Alicante

Datum: 2005

Oppervlakte: 790 m2

Budget: 685.000 euros

Klant: Consejería de Infraestructuras y Transportes. Generalidad Valenciana

Type: Architectuurwedstrijd

Status: Ontwerp

 

Project Architect: José Antonio Cantó Hidalgo

MAPS_GMAS