RESTAURANT DE LUCHT
2016-2017 | Alicante

Wij starten met een handelspand in ruwbouw, behorend tot een residentieel complex gelegen in een buitenwijk van Alicante.
Het lokaal bestaat uit twee verdiepingen die 3 meter van de gevel teruggetrokken zijn, wat een ruimte creëert met dubbele hoogte, gemeenschappelijk aan beide niveaus. De royale gevel is naar het zuiden gericht en geeft uit op een brede en weinig drukke laan waar een middenberm opvalt beplant met loofrijke bomen, maar weinig meer.
De doelstellingen van de verbouwing zijn veelvuldig, in het bijzonder de inrichting aantrekkelijk maken met behoud van de privacy van de gasten, deze beschermen van te hevige zonneschijn zonder verlies van het zicht op de nabijgelegen groene omgeving, en uiteraard gebruik maken van de bijzonderheden die de ruimte kenmerkt.
Het programma in acht nemend, wordt de gelijkvloers van het restaurant voorbehouden aan een bar en hoge tafels bedoeld voor gasten die naar een maaltijd verlangen van kwaliteit maar niet noodzakelijk van lange duur, een keuken en een toilet (geschikt voor mindervaliden.)
Op de bovenverdieping, de meest rustige plaats, is een selecte eetruimte voorzien voor 20 personen, een kleine bar om cocktails te bereiden, een annex bureau, een toilet en de ruimte met uitrustingen voor luchtverwarming en -koeling. De capaciteit van de inrichting is ongeveer 50 personen.

Drie beslissingen binnen het project verdienen een bijzondere aandacht. Om te beginnen de gevelbekleding die passend ontworpen is als een vlak dat duidelijk samengesteld is uit verticale platen van opzettelijk overdreven dikte. Dit vlak is praktisch blind ter hoogte van de gelijkvloers, met de bedoeling een duidelijke afbakening te maken tussen een zielloze stadsbaan en een warm en gastvrij interieur, tussen binnen en buiten. Daarbij fungeert de gevel op dit niveau ook als een bescherming tegen fel zonlicht en als een noodzakelijk middel om de privésfeer van de klanten te verzekeren. Ter hoogte van de eerste verdieping sluit de gevel aan bij een grote lege ruimte die de kruinen van de bomen in de nabijgelegen laan omkadert, aldus een vriendelijk buitenzicht aan de gasten aanbiedend. Deze schikking vertoont een afwijking onder de vorm van de opwaartse ‘verplaatsing’ van een van de verticale gevelplaten om aldus een venster te bekomen op straathoogte, zodat de voorbijgangers een kijkje kunnen nemen in het interieur dat achter deze dikke gevel schuilt.
In de tweede plaats, en omdat het niet anders kon, is gepoogd om de ruimte met dubbele hoogte als het hart van de inrichting te doen overkomen door de aandacht van de toeschouwer op de hoogte te vestigen. Om dit te bewerkstelligen werden de vlakken die de ruimte afbakenen zorgvuldig uitgekozen, alsook de verlichting die deze ruimte strak maakt en uiteindelijk de visuele verbanden die het zicht erop vanuit verscheidene hoeken van de inrichting mogelijk maken.

Uiteindelijk en in de derde plaats, kan men de waaier van uitgelezen materialen benadrukken, die beperkt zijn in aantal en steeds met het oog op de beste wijze waarop de inrichting overkomt en benut wordt. Soberheid en elegantie zijn de waarden waar wij naar streven.
Op de gevel zijn gemetselde platen aangebracht bedekt met kalkmortier, gehecht met gekalibreerde metalen strips, en beglazing met zoncontrole. De toegangsdeur tot de inrichting bezit een afdak, en komt in gesloten stand over als een andere gevelplaat.
Binnenin zijn de vloeren van beide verdiepingen vlakken van dezelfde aard, neutraal, grijs en zwaar. Op het gelijkvloers wordt een resistente micro-mortier met harsen gebruikt, die in het trappenhuis verstrengeld is met de bevloering van de verdieping, een ceramiekvlak dat de traditionele cementtegel nabootst en bedoeld is om traditie en zin voor detail en vlijt weer te geven, als een verwijzing naar de kwaliteit van het gastronomisch aanbod voor de klant.
De verticale vlakken en de plafonds zijn wit, licht en lumineus behalve de laterale wanden van beide verdiepingen die bedekt zijn met houten latten die een gevoel van warmte meebrengen en het verticaal uitzicht van de ruimte versterken, aan dewelke ook andere verbouwingsaspecten bijdragen zoals de verlichting en het meubilair.

Departement: Architectuurdiensten

Titel: Gebouw 32 Woningen

Locatie: Alicante

Datum: 2016-2017

Oppervlakte: 165 m2

Budget: 183.700 euros

Klant: Gastrocabo SL

Type: Commissie

Status: Compleet

 

Project Architecten: José Antonio Cantó Hidalgo

Project Technisch Architect: José Antonio Cantó Hidalgo

MAPS_GMAS

Terug